Om oss och våra produkter

Filippa Johansson och Karin Ramberg, grundare av Pillowtalk. 

OM OSS

Vår vision är att erbjuda produkter som är hållbara, exklusiva och tidlösa och vi har valt att arbeta med kashmir och egyptisk bomull i högsta kvalité.
Vi arbetar med tidlös design för att skapa plagg och sängkläder som kan finnas med i många år.
Plaggen kan bli dina stöttepelare i garderoben och sängkläderna dina självklara favoriter i sängen.KASHMIR

Kashmirull kommer från Capra-Hircusgeten som lever i extremt kallt klimat på de höga platåerna mellan Kina, Mongoliet, Pakistan och Afghanistan. Namnet kommer från regionen Kashmir i norra Indien men där finns inte många getter kvar idag.

De hårda förhållandena gör att getterna i dessa områden utvecklat en väldigt tät underpäls med finskaliga fibrer för att skydda mot kylan. Bättre tillverkare använder endast underpälsen från kashmirgetens hals och mage som endast kan kammas bort en gång per år vilket gör utbudet väldigt begränsat. I regel kräver en kashmirtröja en årsproduktion av ull från cirka fem getter. Sämre kashmirtröjor använder ofta ull med betydligt kortare fibrer från getens bak eller ben, vilket ger tröjan en försämrad andningsförmåga och betydligare kortare livslängd.

Kashmirllen tvättas och rensas för hand 12 gånger och delas sedan upp i olika längder. Därefter spinns det till garn.

En av de viktigaste faktorena för att bedöma kvalité på kashmir är tjocklek och längd på fibrerna. Produkter gjorda av längre och tunnare trådar anses vara av bättre kvalité eftersom de behåller formen och har längre livslängd än de med korta tjocka trådar.

För att bedöma detta delas kashmir in i olika kategorier A, B och C där den bästa kvalitén A normalt har trådar som är 14 och 15,5 microns (tjocklek) och normal längd av 32 till 36 mm. Det är viktigt att ullfibrerna har samma längd när de spinns till garn för att undvika att den färdiga produkten noppar.

Dock kan en eller annan kortare tråd komma med och det är dessa som kan komma upp till ytan och noppa. Nopporna kan kammas bort med en ullkam eller plockas bort för hand. Själva noppandet minskar efter varje tvätt.

Alla våra kashmir produkter är kategori A.

Våra produkter tillverkas utanför Qingdao och Jinan i Kina. All vår kashmir är stickad i 100% kashmir. 

Produkterna är underbart mjuka och varma och går att tvätta i maskin på ulltvätt i högst 30 grader om man har en moderna tvättmaskin och använder tvättpåse.  Annars rekommenderas handtvätt. Använd ett milt tvättmedel och inget sköljmedel. Blanda inte med annan tvätt i andra material.


EGYPTISK BOMULL

Vår bomull kommer från Egypten men vävs och färgas i Kina. Den är testad av Swerea/IVF (ett välrenommerat svenskt testinstitut) för att säkerställa att de produkter vi säljer svarar mot våra högt ställda krav.

Vi sätter stort värde på att våra produkter ska vara miljövänliga och vårt sänglinne är OEKO TEX 100 klass 2 märkta.

Egyptisk bomull anses vara den bästa bomullen i världen. Det beror på att bomullsfibern är lång och mycket stark. Bomullskvalité anges i olika TC (threads/square inch) som är ett mått på trådtäthet. Vi har valt att använda oss av minst 400TC satin-väv vilket är en mycket finkvalité med många tunna och tätt vävda trådar.

Bomullen är kammad, merceriserad och förkrympt. Att bomullen är kammad innebär att dess korta fibrer tas bort innan spinning så att endast dess långa fibrerna blir kvar. Merceriseringen gör bomullsväven rakare och slätare. Tillsammans resulterar detta i ett behagligt, mjukt och slitstarkt tyg med exklusiv lyster.

Eftersom bomullstråden är naturligt grå-beige, bleks och pigmenteras den vit. Vi har valt att inte tillsätta kemikalier för att ”låsa in” den vita färgen vilket gör att sänglinnet (liksom all vit bomull) kan tappa något i vithet vid tvätt i för hög temperatur och/eller i för starka tvättmedel. 40 grader i tvätttemperatur rekommenderas därför av vår leverantör men vi anser att det även fungerar i 60 grader men då med ett milt och skonsamt tvättmedel. Sänglinnet blir finast av att hängtorka men går att torktumlas. Använd inte för hög temperatur eller för lång cykel vilket sliter och skrynklar lakanen i onödan.

Allt vårt sänglinne packas i vackra bomullspåsar.